Те са толкова малки за толкова кратко – запазете тези безценни моменти!

Фотосесията на новородено бебче е едно незабравимо преживяване за родителите и красив спомен за новороденото бебе от дните, когато то е толкова малко и изящно. На тази страница ще намерите полезна информация относно тази така нежна, деликатна и толкова специална първа фотосесия на Вашето дете.

През първите месеци, седмици и дни бебето расте и се променя изключително бързо, а тези моменти отлитат толкова неусетно. Ето защо фотосесията на новородено заснемаме още в първите дни от живота – до 14тия ден, когато то е съвсем малко, спи дълбоко и спокойно, все още няма колики и може да бъде поставено в тези пози, в които е било съвсем доскоро в коремчето на мама. Моята нелека, но изключително приятна задача е да създам красиви кадри с помощта на всички умения, които притежавам и постоянно усъвършенствам – техники за приспиване и успокояване, позиране, умения за работа със светлината, професионално ретуширане и обработка на кадрите, индивидуален стайлинг и работа с реквизити, техники за безопасност.

Удобства в студиото

За всяка фотосесия с новородено студиото е почистено, дезинфекцирано, поддържа се оптимална температура – тя се регулира, ако бебето е по-разсъблечено или съответно – повито или облечено в по-дебели или плетени дрешки. Още преди да започна работа с новородени съм преминала редица обучения от най-добрите фотографи в България за работа с тези толкова крехки и нежни малки клиенти, като същевременно с това постоянно следя тенденциите и новостите във фотографията на деца в световен мащаб.

Фотосесиите с новородени се провеждат в определени дни в месеца, като в тези дни не се заснемат други сесии. Всички дрешки, материи и аксесоари, които се докосват до бебетата се съхраняват грижливо и се почистват със безопасни и противоалергични препарати, а най-нежните материи се дезинфекцират с уред на пара.

Всички декори за сесията ще бъдат подготвени предварително, като на място ще имате възможност да изберете някои от аксесоарите/дрешки. През цялото време с бебето работя аз, а родителите ще могат да си почиват, да изпият чаша кафе/чай и да се насладят на изживяването 🙂

Протичане на сесията

Фотосесията на новородено стартира обикновено в 10.00 ч сутрин, като е препоръчително бебето да се нахрани веднага щом пристигнете в студиото. Следва успокояване, преобличане и приспиване, след което започваме снимки – винаги се стремя да направим повече и разнообразни кадри, с различни дрешки и на различни реквизити, като през цялото време се ръководим от бебето и доколко то спи спокойно – бебето се снима само спящо и безопасно позирано. Винаги поставям безопасността на детето на първо място, дори това да налага повече отделено време за успокояване, приспиване и поставяне в поза. Във всеки един момент аз следя бебето и съм непосредствено до него, а ако е необходимо да се отдалеча, за да снимам – тогава бих помолила родител да съдейства и следи дори най-малките движения на бебчето. През цялото време работя с медицинска маска и дрехите, с които съм облечена също са дезинфекцирани и специални за този вид сесии. Обикновено пускам и бял шум в близост до бебето, за да спомогна за спокойния му сън.

Времетраенето на този вид сесии варира от 1.5 до 4 часа, като в началото на сесията можем да направим семеен портрет с родителите и с друго дете/деца в семейството. Не е препоръчително след това по-големите деца да остават в студиото, за да не се нарушава ритъма на работа и сесията да протече спокойно.

Записване на час

Още когато първоначално се свържете с мен ще обсъдим как е планирано раждането – естествено или има насрочена дата за секцио. И в двата случая запазваме дата според възможността в графика на студиото около 7-10 дни след термин/секцио. Когато бебето се роди се свързвате с мен и, ако се налага, променяме датата или потвърждаваме вече записаната. Важно е да заснемем сесията до 14тия ден, за да бъде тя спокойна, безопасна за бебето, да не са се появили все още колики, които са предпоставка за често събуждане, плач и дискомфорт на бебето, което значително усложнява работата и възможността да създадем разнообразна галерия във времето, с което разполагаме.

Предварителна подготовка

Няколко дни преди сесията е хубаво да оставяте за кратко бебето голичко или по памперс, да го галите и докосвате, за да свикне с усещанията. В деня на фотосесията е желателно да будува преди записания час възможно по-дълго време, а при пристигането в студиото да бъде нахранено и да започнем снимки. Задължително е да вземете храна за поне две хранения, ако бебето не е на кърма, както и биберон, дори да не го предпочита.

Препоръки за облекло на родителите

За семейните снимки винаги препоръчвам облеклото на родителите и другите деца в семейството да бъде координирано цветово и като материи, семпло, без надписи/щампи/прекалено ярки цветове. Добра идея винаги са пастелните/телесни цветове, варианти на бежово (топла/студена гама), бяло, естествени материи, монохром. Облечете се в удобни дрехи за гушкане – ще гушкате бебето и един друг за най-емоционалните Ви и нежни семейни портрети.

А ако бебетата са две?

Удоволствието е двойно! Всяка фотосесия на новородено може да бъде адаптирана и за семейства с близнаци, като в този случай ще направим снимки както на бебчетата заедно, така и ще се стремим всяко да има и собствени кадри.

Получаване на кадрите

След успешното протичане на фотосесията за новородено, в рамките на три работни дни ще получите персонална онлайн галерия с кадри, от които да изберете тези за обработка. След направен и потвърден избор, в рамките на 10 работни дни ще получите онлайн галерия с обработените снимки във висока резолюция. В TopThatShot Studio имаме възможност и да отпечатаме снимките на висококачествена фотографска хартия в голям размер (до А3+) и висок клас принтер EPSON, за да оживеят във Вашите ръце или на стената на Вашия дом.

За всички допълнителни въпроси и информация може да се свържете с мен, а аз Ви очаквам с нетърпение!

Николета Петрова

TopThatShot Studio – Kids

РАЗГЛЕДАЙ ГАЛЕРИЯТА
ЗАПАЗИ ЧАС