Снимките с деца са едни от най-вълнуващите и най-позитивните. Искрените им емоции няма как да ни оставят безразлични – ето защо снимането на деца в студио е едно от най-емоционалните преживявания дори и за опитните фотографи. Все по-често ми се случва да имам студийни фотосесии, чиято основна цел е да се позабавляваме с децата и същевременно да поснимаме.

Action Plan

По време на снимки децата не винаги са склонни да изпълняват стриктно инструкциите на фотографа – в много от случаите дори по-големите имат свое виждане как биха искали да позират, как да бъдат снимани и как да протече сесията. Някои от тях идват облечени в любимите си дрехи, други държат да бъдат заснети с любима играчка или предмет. Моята основна задача при снимките с деца е да им осигуря приятна и забавна атмосфера, в която да се уловят техните истински емоции, да изглеждат естествено и в красива среда. Усмивката на всяко дете трябва да бъде запечатана 🙂

Shoot them as they are (not how you want them to be)

Всяка сесия е предизвикателство и протича по различен начин и това е най-хубавото на работата с деца. За някои от тях снимането е истинско удоволствие и забавление, за други е нещо ново и различно и е нужно време и игри, за да се усмихнат и забавляват и те. Смятам, че за да се получат качествени и силни кадри от една детска сесия, е нужно време и индивидуално внимание, за да се изгради връзка между фотографа и детето. В моето студио снимките протичат за час или дори повече, когато се налага, без определени рамки, за което осигурявам достатъчно време между отделните клиенти. Предвиждам време за преобличане и почивка, както и първоначална адаптация в непознатата среда. Не снимам през цялото време и разбирам, когато детето се е изморило или отегчило – тогава задължително приключваме.

Sometimes a little silliness goes a long way

Най-хубавите снимки на деца са тези, в които те играят или се забавляват, а за да се случи това, често и аз се превръщам в малко дете, играя заедно с тях, опитвам се да ги накарам да се смеят, разказвам интересна история докато привличам вниманието им към фотоапарата и същевременно снимам. Също така се стремя да бъда на тяхното ниво – в повечето време снимам от ниско или седнала на земята.

Истинската детска емоция е това, което е най-важното в кадъра и затова се стремя да покажа точно това – не създавам сложни декори, а цветна среда, която децата могат да разучават, докосват и играят с нея. Снимките на едноцветен фон са ми любими, като обикновено предварително избираме тема и цветове, така че да създадем хармонична композиция.

 

 

A playful approach – let them be the photographer

Една от любимите игри на децата в студиото е да имат възможността да бъдат фотографи – често сами намират фотоапаратите и искат да снимат с тях.

 

 

Details matter

Детайлите също са важни – обръщам внимание на всеки елемент от облеклото или прическата на малките модели 🙂 Децата са почти винаги непредсказуеми по време на снимки – а най-хубавите такива се получават, когато се забавляваш заедно с тях 😊

And the only rule – enjoy it!